Meteen naar de inhoud

Wandeling

Ons Buiten kent drie ingangen: een hoofdingang in het midden van het park en een westelijke (het bruggetje) en een oostelijke ingang. 

De wandeling begint bij de hoofdingang.

Route downloaden

Tuinpark Ons Buiten behoort met een oppervlakte van 20 ha en 448 tuinen tot de grotere tuinparken van Amsterdam. Ons Buiten werd opgericht in 1922, aan het einde van het Slatuinenpad, bij de Haarlemmerweg. De tuinders verhuisden in 1927 naar de huidige plaats aan de Riekerweg. Het park was toen omringd door weilanden met koeien en sportvelden. Het werd al snel een groot complex met 680 tuinen, waar men groente en fruit verbouwde voor de dagelijkse behoefte. In de jaren ‘50 verrezen aan de westrand van Amsterdam de tuinsteden Slotervaart en Overtoomse-Veld. Vanwege de zandwinning uit de Nieuwe Meer voor de aanleg van de nieuwe woonwijken, moesten in 1953 tuinen, weilanden en sportvelden verdwijnen. In 1966 moest er opnieuw een stuk van het tuincomplex af voor de aanleg van de ringweg. De ringweg werd op de oude Riekerweg aangelegd en langs het complex kwam een nieuwe Riekerweg. Ter compensatie van dit verlies aan tuinen werden de tuinparken Lissabon en Osdorp opgericht en aan Ons Buiten werden kleine stukjes terrein toegevoegd. Nog steeds is zichtbaar wat de ‘nieuwe’ stukken in het park zijn, door opbouw en beplanting. Wat bleef is de bijenstal (nu op de werf en te zien vanaf de v/d Masch-Spaklerlaan), de Zuidsingel met zijn oude knotwilgen en de ‘wandeltuin’ met zijn bijzondere bomen en de poel.
Naast vele bijzondere bomen die u onder andere langs en in de ‘wandeltuin’ kunt vinden, treft u op Ons Buiten ook vele soorten paddestoelen aan. Er zijn ca. 130 verschillende soorten op Ons Buiten waargenomen. Ook voor de vele verschillende soorten vogels en vlinders is het op het tuinpark goed vertoeven.