Meteen naar de inhoud

OP DE TUIN – Tuinpark Ons Buiten in 100 portretten

Michael Floor – fotograaf en tuinder op ons park – portretteerde ter ere van ons eeuwfeest 100 tuinders van Ons Buiten. Met zijn analoge camera legde hij de diversiteit aan bewoners van ons park vast in de intimiteit van hun eigen tuin en huisje. ‘Het park is een bijzonder stuk erfgoed van de stad en ik ben trots op al die verschillende gebruikers’, aldus Michael.

Wandelexpositie
De levensgrote portretten staan vanaf 12 juni tot eind september 2022 langs de hoofdlanen van Ons Buiten en zijn gratis dagelijks te bezoeken. De foto- en wandelexpositie wordt feestelijk geopend op 12 juni als van 11 tot 16 uur ook Open Parkdag en Tuinkunst op Ons Buiten worden gevierd. Leuk weetje: tuinders hebben allemaal bijgedragen om de expositie mogelijk te maken met een crowdfundingsactie via Voor de Kunst.

Michael Floor over zijn portretserie
‘Terwijl de stad groeit en versteent, is de behoefte aan groen in Amsterdam groter dan ooit. Amsterdamse volkstuinparken kennen een enorme biodiversiteit, van ijsvogels en uilen tot vossen en wilde orchideeën. Maar ook is het een genot om te wandelen over de tuinparken en te kijken naar uiteenlopende tuinen, bevolkt door een diversiteit aan mensen die de natuurverscheidenheid naar de kroon steekt. Opleiding, inkomen, leeftijd en afkomst doen niet ter zake: de gezamenlijke liefde voor het tuinieren werkt verbindend.
Een verbinding die met de gentrificatie en stijgende huizenprijzen niet meer vanzelfsprekend is in Amsterdam. Met deze portretserie wil ik Amsterdammers verleiden tot een laagdrempelige, kunstzinnige wandeling over volkstuinpark Ons Buiten. De portretten geven op speelse wijze een gezicht aan de normaal onzichtbare bonte verzameling volkstuinders. Met de expositie dragen we bij aan de groene oases als een belangrijk middel om alle stadsbewoners meer natuur te bieden.’

Over Michael Floor
Behalve dat Michael Floor tuinder op ons park is, exposeert hij  met zijn foto’s sinds 2012. Zijn werk was te zien op het fotofestival Naarden, in de Balie, het Fotomuseum Den Haag en in de OBA Amsterdam. Daarnaast werkt hij voor het Van Gogh Museum, We Are Public, McDonalds en de Fotovakschool. Foto’s van Michael Floor verschenen in Het Parool, NRC en VICE.

Deze expositie is mogelijk gemaakt door:  Voor de Kunst en het Prins Bernhard Cultuur Fonds.

Bekijk ook de andere terugblikken op de feestelijkheden van ons 100-jarig jubileum.

[/members_logged_in]
[/members_logged_in]