Vroegopplein
Het grote veld, direct als u via de hoofdingang binnenkomt, wordt gebruikt voor diverse evenementen. Met de twee vaste doelen is het veld ook als voetbalveld te gebruiken. Ook Amsterdammers en Amsterdamse organisaties kunnen op afspraak gebruik maken van het veld.
Rondom het veld bevinden zich het eco huisje, de winkel, het JOC hok, de jeu de boules baan, de speeltuin, de werf, de kantine met de grote zaal, de bibliotheek en de kindermoestuin.
Eco huisje
Het bestuur van Ons Buiten zou graag in 2022, tijdens het honderdjarig jubileum van het tuinpark, willen starten met de bouw van het Ecohuisje. Het huisje is bestemd voor tuinders en bezoekers die exposities, lezingen en andere culturele of educatieve bijeenkomsten willen organiseren en bijwonen. Het huisje wordt 40 m2 en wordt het liefst gebouwd met duurzame of circulaire materialen.
Het ontwerp en de winnaars zijn bekendgemaakt. Het bestuur zoekt nu enthousiaste bouwers die mee willen helpen het Ecohuisje daadwerkelijk neer te zetten.
Winkel van S(ch)inkel
De tuinwinkel op ons volkstuinpark wordt gerund door vrijwilligers. Saskia Heins zorgt er met een vast groepje tuinders voor dat de kassa wordt bemand, dat producten voorradig zijn en dat de tuinaarde wordt bezorgd. Saskia: “De winkel is recent vernieuwd en ons assortiment is behoorlijk uitgebreid. We verkopen allerlei nuttige tuinproducten: van gereedschap tot werkhandschoenen, maar ook zaden voor bloemen en groente en vogelhuisjes. De aarde die we verkopen is biologisch en bevat geen kunstmest meer.”
- Elke zaterdag kan tuinaarde worden bezorgd, dit kost 10 cent per item.
- In de winkel zijn lege gasflessen om te ruilen voor een volle. Gasflessen worden niet bezorgd (alleen in overleg bij 70-plus-tuinders).
- Er is een pinautomaat aanwezig in de winkel
Openingstijden
Maart en april: elke zaterdagochtend van 10.30 tot 12.30 uur
Mei, juni, juli en augustus: elke zaterdagochtend van 10.30 tot 12.30 uur en donderdagavond van 19.00 tot 20.30 uur.
oktober, november en februari: alleen de laatste zaterdagochtend van de maand van 10.30 tot 12.30 uur.
december en januari: gesloten
JOC hok
Het JOC hok (Jeugd Ontspannings Commissie). Hier worden materialen opgeslagen die voor de diverse evenementen worden gebruikt. Ook is er een kleedkamer voor sportwedstrijden.
Jeu de Boules baan
Speeltuin
Klimmen, schommelen, wippen, glijden en spelen in de zandbak voor de kleintjes.
Het grote speeltoestel om te klimmen en te glijden zal worden vernieuwd.
Werf
De werf is de centrale plek voor de zaterdagochtend tuinbeurten. Hier staan kruiwagens, tractoren, een hakselaar en staan in de loods vele materialen die bij de tuinbeurten gebruikt kunnen worden. Hier wordt ook gehakseld en alle tuinders kunnen hier haksel ophalen voor hun tuin.
Takken inleveren kan in de periode tussen 1 oktober en 1 mei op zaterdag- en woensdagochtend van 09:00 tot 12:00. Tussen Kerst en Oud en Nieuw kunnen er geen takken worden ingeleverd. Voor aanvang van het hakselseizoen wordt op het mededelingenbord bij de werf de precieze data aangegeven. Op het mededelingenbord staat precies aangegeven welk tuinmateriaal voor het hakselen kan worden aangeboden. Er mag tussen het hakselmateriaal geen overig tuinafval zitten.
Voor het lenen van tuingereedschap moet naar de magazijnmeester worden gevraagd. hiervan wordt een notitie gemaakt met vermelding van tuinnummer.
Openingstijden:
Zaterdag en woensdag van 09:30 tot 12:00 uur
Kantine en terras
De kantine is in het tuinseizoen geopend op zaterdag van 12.00 tot 17.00 uur en zondag van 13.00 tot 17.00 uur.
De kantine beschikt over een pinautomaat.
Grote Zaal
In de grote zaal vinden alle binnen activiteiten plaats, zoals bijvoorbeeld de bingo, klaverjassen, crea activiteiten, ledenvergaderingen, presentaties, feestavonden, kinderactiviteiten etc. De zaal heeft een toneel, disco verlichting, beamer en scherm en een geluidsinstallatie.
Bibliotheek
Openingstijden:
De bibliotheek is alleen tijdens het tuinseizoen geopend op zaterdagmiddag van 16.00 – 17.00 uur. Tijdens de zomervakantie ook op woensdag van 16:00 – 17:00 uur. De openingstijden staan vermeld in de nieuwsbrief en op het gebouw van de bibliotheek.
De bibliotheek op het Vroegopplein heeft een behoorlijk uitgebreid assortiment boeken. De boeken worden gratis uitgeleend aan onze tuinders. Regelmatig worden nieuwe boeken aan de collectie toegevoegd.
Kindermoestuin
Naast de hoofdingang en het grote veld ligt de kindermoestuin, voor en door kinderen. Deze tuin en zaaibedden zijn onderdeel van een gemeenschappelijk tuinproject voor kinderen van vijf tot twaalf jaar. Ze mogen hier, onder begeleiding, zaaien, oogsten en tuinieren. Iedereen is welkom, kinderen van tuinders en hun vriendjes, maar ook kinderen van niet-tuinders.
In het tuinseizoen organiseert vrijwilliger Mimo Argam een aantal leerzame bijeenkomsten voor kinderen, op zondagen tussen 11.00 en 12.00 uur. “We raden welke zaden we gaan zaaien, doen wat onderhoud en de kinderen mogen altijd iets proeven. Het is heel educatief, maar ook laagdrempelig. Als een kind ineens liever wil voetballen, dan mag dat ook.”
In de kindermoestuin groeien tuinbonen, snijbiet, aardappels, kruiden, spinazie, wortels, bietjes, postelein en nog veel meer. De kinderen werken met elkaar in de tuin, het is geen moestuin met eigen stukjes.
Wil je door Mimo op de hoogte gehouden worden als er een bijeenkomst in de kindermoestuin is? Meld je aan voor de Whatsapp-groep via: 0611044056
Kabouterbos
Als u via de hoofdingang loopt en dan de eerste laan linksaf slaat komt u na ongeveer 50 meter bij het grote kabouterbos. Heel leuk voor de kinderen. Er worden regelmatig nieuwe bewoners toegevoegd in het bos. Het bos is ook te zien vanaf de Riekerweg.
Jubileumhuis
Op Ons Buiten is een logeerhuisje beschikbaar voor oud-tuinders, familieleden of kennissen van leden. In 1982 kreeg Ons Buiten het huisje van tuinders als jubileumgeschenk voor het 60-jarige bestaan. In 2004 is een nieuw huisje geplaatst, met een vegetatiedak een natuurvriendelijk ingerichte tuin.
In het tuinseizoen, dat loopt van de eerste week van april tot en met de laatste week van oktober) mogen oud-tuinders en familieleden en vrienden van tuinders en 55 plussers een week logeren in het jubileumhuisje. De kosten zijn 105,00 euro per week.
Met ingang van seizoen 2021 kunnen mensen die door wat voor een oorzaak dan ook in zwaar weer verkeren, een week gratis in het jubileumhuisje logeren. Ons Buiten organiseert dit in samenwerking met een sociale instantie of goede doelen organisatie.
Het jubileumhuisje is in principe een seniorenhuisje voor maximaal twee gasten. Eventueel kan er een eenoudergezin met twee kinderen logeren. Het huisje is geschikt voor mindervaliden en is ingericht met elektra, cv, tv en een aangepaste doucheruimte.
Wandeltuin
Ons Buiten is een zeer geschikte locatie voor een wandeling. Lees meer over de natuurlijke wandeltuin op het park, de wandelgids ‘Volkstuinen te Voet’ met wandelroutes via zes verschillende volkstuinparken tussen de Nieuwe Meer en de Sloterweg en foto’s van diverse mooie tuinen.
Imker
Op Ons Buiten wonen duizenden bijen in de acht bijenkasten die achter de werf staan. Imker Erik Klein ziet dat de bijen heel tevreden zijn op Ons Buiten. “Ze doen het hier goed doordat er veel grote tuinen zijn met verschillende soorten bloemen. Op dit park is veel aandacht voor planten die bijen aantrekkelijk vinden. Inheemse soorten zijn het beste, maar de bijen zitten door het hele park. Waar nectar te halen valt, zie je bijen.”
In één kast wonen in het hoogseizoen tussen de 60.000 en 100.000 bijen. Aan het begin van het jaar halen de bijen het eerste stuifmeel van sneeuwklokjes en krokussen en in de zomer zijn ze dol op salvia, Phaecelia of komkommerkruid. De honing van de bijen van Ons Buiten is te koop bij de kantine van Ons Buiten.
Voor alle vragen over de imkerij en voor de imker mail naar ” imkerijonsbuiten@gmail.com “
Bijvoorbeeld voor een bezoekje of het bestellen van honing.