Meteen naar de inhoud

Activiteiten

klaverjassen

Vanaf het begin van het tuinseizoen  is een aantal Ons Buitenaars op vrijdag bezig met de  cadeautafel voor ‘de klaverjas’. Want alle klaverjassers gaan na afloop van de vrijdagse klaverjasavond met een cadeautje naar huis. De cadeautafel is iedere week een pronkstuk  en het moet gezegd worden: het entreegeld van de klaverjassers wordt door de cadeau-inkopers heel slim besteed.

Paasklaverjassen

De zondag voor Pasen is er het jaarlijkse paasklaverjastoernooi  waarvoor de feestzaal in paastenue is gestoken en de klaverjassers op hun paasbest naar toekomen. Wie gaat het er met de hoofdprijs vandoor? Dat is ieder jaar weer  een verrassing!

Kerstklaverjassen

Al direct na Sinterklaas worden op Ons Buiten alle kerstversierselen uit de kast gehaald waarmee de kantine en de feestzaal sfeervol worden opgetuigd. In de feestzaal wordt op de zondag voor kerstmis vanaf 12.00 uur het jaarlijkse kerstklaverjastoermooi gehouden. Reken er maar op dat de prijzen bij dit toernooi extra begerenswaardig zijn.

Pinksterkamp

Het is druk als de reisbus arriveert waarmee ieder jaar een groep van gemiddeld veertig kinderen  plus hun begeleiders op zaterdagochtend naar Heino zullen afreizen om daar twee dagen pinkstervakantie te vieren. De begeleiders  zijn vrijwel allemaal ooit zelf op pinksterkamp geweest. Vanwege de goede herinneringen die zij daaraan hebben, gaan ze nu weer graag mee. Ooit was het pinksterkamp het enige uitstapje voor Ons Buitenkinderen, die de zomervakantie op het tuinpark doorbrachten. De meesten bewaren overigens alleen maar goede herinneringen aan die zomers ‘in de stad’.

Fancy Fair

Spelletjes, spulletjes, hapjes, drankjes: de jaarlijkse fancy fair op Ons Buiten is een dag waarop je voor weinig geld veel plezier kunt hebben. De veiling van op de kop getikte apparaten of overtollige huisraad aan het einde van de middag is het vrolijke sluitstuk van de fancy fair.

Zeskamp

De zeskamp is een sport-en-speldag waarop in zes verschillende ploegen zes spellen gespeeld worden. Bij elk spel verdienen de ploegen punten, zodat er uiteindelijk een winnaar uit de bus komt. De spellen zijn niet ieder jaar hetzelfde, maar altijd spannend. Toeschouwers  zien hoe  kinderen in een zwembadje vol schuimend water op zoek gaan naar grote plastic puzzelstukken die naast het zwembadje in elkaar gelegd moeten worden. Of ze moedigen de groten aan die met een kleintje in een kruiwagen een raceparcours afleggen. En dan is er de opblaasbare stormbaan: het hoogtepunt, vooral als je ziet hoe sommigen omlaagglijden.

Activiteiten voor de kinderen

Kindervissen

Op een zondag in de zomervakantie is de Westsingel veranderd in de Vissingel. Vanaf 10.00 zoeken kinderen t/m 13 jaar naar een goede stek om hun hengel uit te gooien. De gevangen vissen gaan in een emmertje met water, totdat de wedstrijdleiding deze is komen meten. Na afloop worden in de feestzaal de winnaars bekend gemaakt, maar voor alle kinderen is er een prijsje, zelfs voor hen die niets vingen. De vissen zwemmen dan al weer in het water. En maar duimen voor de voorntjes dat er geen reiger langskomt.

Tentje slapen

Als het hoogzomer is, vindt er een opwindend evenement voor de jeugd plaats op het grote veld van Ons Buiten: tentje slapen. Vanaf 16.00 uur zetten kinderen met hulp van hun ouders hun tentjes op en worden de luchtbedden gespreid.  Om zes uur wordt er gezamenlijk gegeten en daarna is er een avondprogramma met sport en spel. Om een uur of negen gaan de jongsten naar hun tentjes, de oudere kinderen zoeken om 23.00 uur  hun bedjes op: om te slapen? Hmmm. De nacht gebruikt een aantal tentje’slapers’ voor een kat-en-muisspel met de waakzame leiding. De oogjes staan dan ook niet allemaal monter open als om 7.00 uur het ontbijt wordt geserveerd. Wees niet verbaasd als een tentjeslaper in de loop van de dag het liefst zijn bedje op de tuin opzoekt.

Sinterklaasfeest

De zondag voor 5 december komt sinterklaas naar Ons Buiten. Vanaf 13.00 uur worden kinderen t/m 10 jaar met hun (groot)ouders ontvangen in de feestzaal. In afwachting van de komst van de sint is er eerst een optreden van bijvoorbeeld een clown of goochelaar. Hoe komt de sint dit jaar: te paard, op de fiets of op de tractor? In elk geval heeft hij voor elk kind een mooi cadeautje meegebracht.

Tuinkunst

Op de jaarlijkse kunstmarkt en open tuinendag van Ons Buiten bieden kunstenaars hun schilderijen, foto’s, beelden, sieraden, knipkunst, handwerken en andere creaties aan in diverse marktkramen.
Daarnaast is er livemuziek, lekker eten en knutselen voor kinderen.
Een aantal tuinen is tijdens dit evenement open voor bezoek, wat een rondwandeling over ons groene tuinpark nog aantrekkelijker maakt.

TuinKunst vindt plaats op de tweede zondag in juni, de entree en parkeren is gratis. 

Bingo

Ten minste een keer in het zomerseizoen organiseert de JOC op zaterdag een bingoavond. Vanaf 20.00 uur barst het los. In de eerste drie rondes wordt gespeeld (geschreeuwd?) om een prijs van de prijzentafel. De vierde en laatste ronde wordt ‘staande kien’  gespeeld, waarbij alleen een hoofdprijs en een troostprijs te winnen zijn. Dan gaat het erom dat de omgroepen nummers juist niet op je kaart staan: een soort omgekeerde bingo dus.

Familiedag

Met de familiedag wordt de zomer afgesloten. De familiedag valt altijd op de laatste zaterdag van de schoolvakantie. Voor deze dag nodigen tuinders vooral familieleden uit voor een gezellige dag op Ons Buiten. De familiedag begint met een ontbijt dat niet onderdoet voor dat wat een viersterrenhotel op het buffet heeft staan. De rest van de dag zijn er Oudhollandse spelen voor jong en oud. Vanaf een uur of vijf wordt er een maaltijd geserveerd; het kindermenu is meestal patat met een frikadel, wat smullen betekent. ’s Avonds is er de playbackshow voor jong en oud. Hoe heet ook weer die geweldige André Hazes van de tuin? De familiedag wordt afgesloten met een lampionnenoptocht.

Herfst Fair

In 2019 is voor de eerste keer de Herfst Fair georganiseerd, geheel in herfstsfeer. Het bleek een groot succes waar veel tuinders op af zijn gekomen. Kraampjes met kunst en food, strobalen en houtvuren. Voor herhaling vatbaar, dus wie weet……

Jeu de Boules

In Frankrijk zie je in het  kleinste dorpje voornamelijk gepensioneerde mannen  hele dagen jeu de boules spelen. Dat daar overigens  pétanque heet. Op Ons Buiten wordt er op zaterdagmiddag jeu de boules gespeeld op een baantje dat regelmatig door de tuinbeurters van onkruid  en gras moet worden ontdaan, zodat de jeu-de-boulesballen soepeltjes naar het ‘mikballetje’ kunnen rollen.

Crea

In de wintermaanden komen de dames van het createam al bij elkaar om te bedenken wat zij op de woensdagse crea-avonden zullen gaan doen. Het liefste wisselt het programma iedere zomer weer: sieraden, wenskaarten of een fotolijstje maken, doosjes beschilderen; haken, breien: alles kan. Vaste onderdelen zijn schilderen en mozaïeken. In menige Ons Buitentuin staat een mozaïektafeltje of -stoeltje dat op de crea is gemaakt.

Kerstbloemschikken

Op een zaterdag voor kerst ligt de vloer van de feestzaal bezaaid met groene takken uit de algemene tuin. In een grote cirkel staan tafels klaar waarop bloemschiksters en –schikkers in een paar uurtjes de mooiste kerststukken maken. Ze hebben zelf schalen, vazen, kaarsen en bloemen meegenomen. Voor oasis en extra kerstversierselen heeft Ons Buiten gezorgd. Na afloop wordt een ronde langs alle kerststukken gemaakt, waarbij de beginnelingen inspiratie kunnen opdoen voor volgend jaar.

Tekenles

Er hangt absolute stilte als de tekenaars aan de slag zijn gegaan met hun opdracht. Dat kan van alles zijn: een portret van een tuinder die wel willend poseert, een stilleven, een abstract werk. Iedere week is er een ander thema. De tekenlessen worden in juli  en augustus op  dinsdagavond gegeven en dat al vele jaren door Anna Vonk. Aan het eind van de cursus is er een tentoonstelling van de gemaakte werken. De meeste deelnemers bieden hun werk voor een uiterst bescheiden bedragje te koop aan.

Kinderknutselen

Er hangt absolute stilte als de tekenaars aan de slag zijn gegaan met hun opdracht. Dat kan van alles zijn: een portret van een tuinder die wel willend poseert, een stilleven, een abstract werk. Iedere week is er een ander thema. De tekenlessen worden in juli  en augustus op  dinsdagavond gegeven en dat al vele jaren door Anna Vonk. Aan het eind van de cursus is er een tentoonstelling van de gemaakte werken. De meeste deelnemers bieden hun werk voor een uiterst bescheiden bedragje te koop aan.

Feestavond

Wie verheugen zich het meest op de jaarlijkse feestavonden die op zaterdagavonden in het verenigingsgebouw gehouden worden: degenen die al dagen van tevoren bezig zijn met het versieren van de zaal of de feestvierders? Moeilijk te zeggen, maar de voorpret belooft steeds dat het een geslaagde avond wordt. Wanneer wordt de bezemdans in ere hersteld?

Voetbal

In de zomer wordt er door tuinders en niet-tuinders op donderdagavond gevoetbald op het grote veld van Ons Buiten. Het is een soort voetbal-stuif-in met vaste en wisselende spelers. Het is zo maar ontstaan en inmiddels een traditie geworden.

In de schoolvakantie is het Hogehoedtoernooi een voetbaltoernooi waar jongens en meisjes, maar ook achttienplussers zich enthousiast voor aanmelden. Menige ooit 6-jarige bezit ergens nog een foto waarop te zien is dat door zijn of haar schop richting het doel een goal gemaakt werd. Lette de keeper even niet op?

Sjoelen

Op donderdagavond komen de sjoelbakken tevoorschijn en dan vliegen de schijven richting poortjes waar ze wel of niet doorheen willen. Het is ouderwets vermaak, waar je nog heel fanatiek bij kan worden. “Het gaat niet om het winnen”, zeggen de voornamelijk vrouwelijke deelnemers. Nee, want de koffie vooraf en het wijntje achteraf zijn minstens zo belangrijk op de zomerse sjoelavonden.

Motorweekend en fietstocht

Motorweekend

Elk jaar rijden de stoere motorbinken van Ons Buiten op hun motoren voor een leuk ontspannend weekend naar een ver oord. Elk jaar weer anders en verrassend.

Fietstocht

Een aantal jaren geleden is de traditionele fietstocht in ere hersteld.  Onderweg moeten allerlei vragen worden beantwoord, zodat het niet alleen een sportieve maar ook een leerzame tocht is. De maximale afstand is 30 km, zodat iedereen in gemoedelijk tempo mee kan doen.